Felhasználói vélemények:

Forgalmazza a(z): ComPaYa - Ha kell egy játék!

Lásd a kapcsolódó termékek alapján
Adja a terméket a Kedvencekhez, töltse le a mobilapplikációt és értesítjük, amint újra elérhető lesz a termék

Leírás

Ki ne ismerné azt a filmbéli jelenetet, amikor a normandiai partszakaszon a bunkerben õrt álló német katona megpillantja a ködbõl lassan elõsejlõ szövetséges csatahajókat, majd miközben eszeveszetten próbálja értesíteni a parancsnokságot becsapódnak az elsõ lövedékek.

Igen, jól sejtitek. A normandiai partraszállás jelenetei peregnek.

1944. június 6. � a leghosszabb nap. Most nem azért ültem ide le, hogy elmeséljem a partraszállás történetét. Azt ismerhetitek a tankönyvekbõl is. Ha viszont végig játszátok az általam ismertetett játékot, garantálom, hogy új információkkal gazdagodtok. Mirõl beszélek? Mindjárt kiderül.

Arról a játékról írok most nektek pár sort, ami a D-nap 60. évfordulójára készült és elõdjének sikerét viszi tovább.

A doboz tartalma
A Days of Wonder kiadó kitett magáért. A nagyméretû játéktáblát kihajtogatva az elsõ dolog ami feltûnt, hogy a tábla kétoldalas. Az egyik oldalán egy tengerparti szakasz látható partraszállós küldetésekhez, a másik oldalon viszont már füves területet látunk. Az is azonnal feltûnt, hogy a tábla nem számítógéppel generált terepet mintázott, hanem, ha jól látom, akkor kézzel festett (vagy Photoshoppal). A játéktér hatszög alakú részekre (hex) van osztva. Egy vörös szaggatott vonal vágja a táblát 3 részre. Ez mutatja a jobbszárny, balszárny, illetve a középsõ frontszakasz helyét. Hogy miért fontos ez? Erre majd visszatérünk az akciókártyáknál.

Amint késõbb kiderült több tábla kombinálásával, sokkal nagyobb terep kialakítására is lehetõségünk van, ami szintén nagyban növeli a lehetséges variációk számát.

Elsõre a terep nagyon egysíkú, de egy zseniális megoldással szinte végtelen változatosságú terepet ki tudunk alakítani a játékhoz tartozó külön felhelyezhetõ hex lapokkal. A lapokon különféle tereptípusokat (erdõ, domb, bozótos, folyó, város) láthatunk. A lapkák design-ja szintén nagyon jó minõségû véleményem szerint. Mindegyik lap kétoldalas, más-más terepet mutatva.

Találhatunk még egyéb tereptárgyakat is. Bunkereket és hidakat is elhelyezhetünk a térképen.

A seregek. Két csapat küzd egymás ellen a MEMOIR �44-ben. A szövetséges haderõ a német alakulatokkal méri össze erejét. Mindkét hadseregben háromfajta egység található. Gyalogság, páncélosok és a tüzérség. A gyalogság és a páncélosok mindkét seregben máshogy nézek ki, így nem csak a színük alapján lehet megkülönböztetni õket. A figurák kinézete teljesen jó, viszont az anyagukkal nem vagyok megelégedve. Nem kemény mûanyag, mint a Rizikó, vagy a History of the World esetén, hanem egy félkemény gumiszerû anyagból kerültek kialakításra. Ennek köszönhetõen kicsit deformálódnak. Nem a legjobb látvány a lefelé kókadó ágyúcsõ, vagy a talajt géppuskázó német katona. Játék közben ez abszolút nem zavar, de azért erre ügyelhettek volna.

Mindkét oldal rendelkezik saját tereptárgyakkal is. Homokzsák fedezék, szögesdrót akadály, illetve tankcsapdák teszik teljessé a palettát. A légierõ teljesen kimaradt.

A készlethez tartozik néhány jelölõ is, amelyekkel a különleges egységeket jelölhetjük meg. A német rohamosztagok, a brit ejtõernyõsök, az amerikai Rangerek és a francia ellenállás katonái különleges képességekkel rendelkeznek a harcmezõn, ezek megkülönböztetésére szolgálnak a kis pajzs alakú lapocskák.

A doboz egyik legfontosabb része a 60 lapos kártyapakli. A kártyák segítségével tudunk seregeinknek parancsokat kiosztani. 40 szekció kártya, amelyekkel a front egy, vagy több részén állomásozó seregeinket aktiválhatjuk és 20 taktika kártya található a pakliban. A taktika kártyák általában különleges támadásokat és hadmozdulatokat tartalmaznak, melyek akár a küzdelem menetét is megváltoztathatják. Légicsapást mérhetünk ellenfelünkre, pusztító ágyútûzzel zilálhatjuk szét a seregét, vagy a vonalak mögé beszivárgó egységgel lephetjük meg az ellenséges sereget.

Igen praktikus ötlet a kártyatartó állvány, ami lehetõvé teszi, hogy kártyáinkat jól átlássuk, és mindkét kezünk szabad legyen a hadmozdulatok végrehajtására.

A 8 speciális kocka a csaták lejátszásához szükséges. Fából vannak és kicsit régies hangulatúak.

A szabálykönyv igen jól megszerkesztett, szépen illusztrált. Semmi felesleges sallang. Nem kell több oldal rizsán átrágnunk magunkat, mert lényegre törõ. A szabályok egyértelmûek, ábrákkal is illusztrálva kerülnek magyarázatra. Villámgyorsan megtanulható. A szabálykönyv második fele tartalmazza a 16+1 küldetést. Minden küldetésnél egy pontos térképet kapunk a terep kialakításához, a harcoló felek egységeinek számával, illetve az adott scenario-hoz tartozó speciális szabályokkal, gyõzelmi feltételek ismertetésével. Igen jó ötlet, hogy a történelmi háttér is olvasható minden egyes küldetésnél.

A szabályok ismertetésére nem térek ki, az letölthetõ a játék hivatalos oldaláról is (www.memoir44.com). Dióhéjban csak pár szót.

A játékosok az akciókártyákkal aktiválhatják seregeiket. Például az egyik akciókártyát használva két egységet indíthatunk meg a jobb szárnyon, míg egy másik akciókártya minden frontszakaszon egy-egy egységet aktivál. Az egységek adott számú mezõt mozoghatnak. A mozgásra igen nagy hatással van a terep. Erdõbe belépve minden egységnek meg kell állnia, hiába lenne még mozgáspontja. Lõtávolságon belül lévõ ellenséges egységekre tüzelhetünk is. A terep, illetve a távolság befolyásolja mennyi kockát használhatunk fel a támadáshoz. Ha a kockadobás során sikerült olyan ikont is dobnunk, mint az az egység, amire céloztunk, akkor találatot értünk el, és az ellenfélnek le kell vennie egy katonát/harckocsit stb. a megtámadott egységbõl.

A 16 scenerio-t végigjátszva egészen biztosan kellemes óráknak nézünk elébe.

Ha pedig ez nem elég, akkor a szabálykönyvön található egyedi kódot felhasználva regisztrálhatjuk magunkat a játék weboldalán, így újabb hivatalos és a játékosok által beküldött küldetéseket tölthetünk le. Ugyancsak itt találhatjuk meg a játék OVERLORD változatát is, ami küldetéseket és szabályokat tartalmaz arra az esetre, ha több táblát kombinálunk. A játék alapesetben kétszemélyes, de az OVERLORD szabályokat használva akár hatan is részt vehetünk a csatákban.

Amúgy a játék igen pörgõs. Egy scenario lejátszása 30-60 perc, ami messze alatta marad egy durva harci játék több napos, hetes játékidejének.

A küldetések:
1. Pegasus bridge
2. Sainte Mere-Eglise
3. Sword Beach
4. Pointe-du-hoc
5. Omaha Beach
6. Mont Mouchet
7. Vassieux, Vercors
8. Opération Cobra
9. Opération Lüttich
10. Toulon - Campagne de Provence
11. Libération de Paris
12. Montélimar - Campagne de Provence
13. Arnhem Bridge
14. Arracourt
15. Saint-Vith, Ardennes
16. Trouée de Saverne, Vosges

A leírás Leaxe munkája.

Forrás: Játéklap

Részletek

Általános jellemzők

Termék típus Társasjáték
Életkor 8 év+
Szín Többszínű

Gyártó:Days of Wonder

eMAG.hu törekszik a weboldalon megtalálható pontos és hiteles információk közlésére. Olykor, ezek tartalmazhatnak téves információkat: a képek tájékoztató jellegűek és tartalmazhatnak tartozékokat, amelyek nem szerepelnek az alapcsomagban, egyes leírások vagy az árak előzetes értesítés nélkül megváltozhatnak a gyártók által, vagy hibákat tartalmazhatnak. A weboldalon található kedvezmények, a készlet erejéig érvényesek.

Értékelések

Legyen Ön az első értékelő

Kattintson a csillagokra a termék értékeléséhez

Ügyfelek kérdései és válaszai

Van kérdése?

Tegyen fel egy kérdést, hogy a felhasználók megválaszolhassák!