Felhasználói vélemények:

Forgalmazza a(z): Líra

Leírás

"Lehóczky Ágnes az irodalomban nem példátlan, de mégiscsak szokatlan dolgot művel: egyszerre két nyelven, magyarul és angolul ír. Három angol verseskötete mellett a Palimpszeszt a harmadik magyar nyelvű. Félreértés ne essék: nem önmagát fordítja, innen oda vagy onnan ide, hanem két külön költészetet hoz létre, amelyek mégsem függetlenek egymástól.
A szerző prózaversei emléklenyomatok, megelevenedett palimpszesztek, amelyeken a régi, komputernyelven szólva felülírt történések minduntalan átütnek az újabbakon. A történésből emlék, az emlékből írás lesz, és ezt az időbeli utat a versek másik alapmetaforája a térbeli utazásra mintázza rá.
A kötet nemcsak metaforikus, hanem valóságos palimpszeszt is. Amelynek ki kellett alakítani a poétikáját is. A szeszélyes és mégis szigorúan elrendezett térbeli, időbeli, és nyelvi egyidejűségek, különválások és egybeolvadások pontos lírai megfelelője az a képlékeny vers- és formanyelv, amely Lehóczky Ágnes költészetének oly egyéni sajátossága." (a Kiadó)

Lehóczky Ágnes 1976-ban született Budapesten. 2001-ben szerzett diplomát a Pázmány Péter Katolikus Egyetem magyar-angol szakán. 2006-ban a Kelet-Angliai Egyetem (University of East Anglia) kreatív írás szakán szerzett mesterfokú diplomát, majd 2011-ben doktori címet. 2010-ben elnyerte a Jane Martin Poetry Prize cambridge-i díját. Két magyar nyelvű kötetét, Ikszedik stáció (2000) és Medalion (2002) címmel az Universitas Kiadó jelentette meg. Az angol nyelvű kötetek, Budapest to Babel (2009) és Rememberer (2012), az Egg Boksz Publishing, míg Carillonneur (2014) a Shearsman kiadó gondozásában jelentek meg. 2011-ben Nemes Nagy Ágnesről írt monográfiáját a Cambridge Scholars Publishing jelentette meg Poetry, the Geometry of the Living Substance címmel. 2010-ben a Norwichi Fesztivál felkérésére írta librettóját. 2012-ben a londoni Poetry Parnassus magyar résztvevője. 2012-ben a Bertha Bulcsu-emlékdíj különdíjasa volt. Jelenleg a Sheffieldi Egyetemen előadóként kreatív írást tanít.

Teljes cím: Palimpszeszt
Eredeti cím:
Nyelv: magyar
Megjelenés: 2015
Kötésmód: cérnafűzött kötött
Oldalszám: 90
Méret [mm]: 130x205x11
ISBN: 6155465239
EAN: 9786155465239

Részletek

main

Megjelenési év 2015
Szerző Lehóczky Ágnes
Kiadó Magyar Napló Kiadó
Alkategória Vers, eposz
ISBN 9786155465239
Kategória Irodalom

Gyártó:Lehóczky Ágnes

eMAG.hu törekszik a weboldalon megtalálható pontos és hiteles információk közlésére. Olykor, ezek tartalmazhatnak téves információkat: a képek tájékoztató jellegűek és tartalmazhatnak tartozékokat, amelyek nem szerepelnek az alapcsomagban, egyes leírások vagy az árak előzetes értesítés nélkül megváltozhatnak a gyártók által, vagy hibákat tartalmazhatnak. A weboldalon található kedvezmények, a készlet erejéig érvényesek.

Értékelések

Legyen Ön az első értékelő

Kattintson a csillagokra a termék értékeléséhez

Másokat az alábbiak is érdekelték...

Ügyfelek kérdései és válaszai

Van kérdése?

Tegyen fel egy kérdést, hogy a felhasználók megválaszolhassák!