video-games-1136046_1920Félidejéhez érkezett (közelít?) a “NextGen” konzolok csatája. A modellfrissítések általában a konzolok életciklusának felénél szoktak érkezni. Ennek több oka is van: a vásárlói igények fenntartása mellett természetesen az aktualizálás is, hiszen 6-8 év alatt rengeteget fejlődik a hardver technológia, ennyi idő alatt többször is elavulnak a gépek meghatározó komponensei.

A Microsoft és a Sony szinte egyszerre jelentették be aktuális csúcsgépeik modernizált változatát. A Sony Playstation 4 Pro (vagy Slim), míg a Microsoft Xbox One S néven dobta piacra a ráncfelvarráson átesett gépeiket. Mindkét gép kinézete változott, de az Xbox talán jobban. A fekete helyett most fehér színű lett az alapgép, sokkal vékonyabb és kisebb, valamint a kontrollert is átfaragták kicsit. A PS4 Pro esetében 2-ről 3 “szeletkére” tagolták a gép dobozát, illetve a kontrolleren a touchpad-del variáltak, de ránézésre nincs nagy különbség.

A gépek lelke: GPU és CPU

Mindkét gép egész jelentős teljesítménybeli pluszt szedett magára, hogy tartani tudja a tempót a moduláris(abb) PC-kkel. A PS4-ben a grafikai teljesítményen dobtak hatalmasat, több, mint kétszerese lett az eredetinek. Az új Xbox nem kapott ekkora löketet, de azért a teljesítmény javulás ott is jelentősen érezhető.

4K és HDR

Mindkét gépet alkalmassá tették 4K-s tartalmak megjelenítésére, illetve megkapták a HDR támogatást is. A dolog szépséghibája, hogy egy 4K-s HDR funkcióval rendelkező TV ára jelenleg többszöröse a PS4 és az Xbox One S árának, enélkül viszont nem élvezhetjük a 4K-s HDR grafika előnyeit. A Sony ráadásul elismerte, hogy több játék csak felskálázza és a kijelzőhöz igazítja a felbontást. Az Xbox új verzióján is hasonló a helyzet, szebbek csak kifejezejoystick-1216816_1920tten a 4K+HDR játékok lesznek majd a jövőben, az eddigi játékainkat valószínűleg nem fogjuk csak a grafika miatt újrajátszani. A régebbi PS4 konzolok tulajdonosai ráadásul örülhetnek, ugyanis firmware update keretében ők is megkapják majd a HDR funkciót.

Merevlemez kapacitás

A PS4 Pro alapváltozatában 500 GB-os HDD kapott helyet, ami manapság maximum elégséges, de ha valaki 4K tartalmakat akar stream-elni vagy játékokat letölteni, akkor hamar kevésnek bizonyulhat. Természetesen van 1 TB-os modell is. Az Xbox One S-nél is 500 GB az alap, de kapható 1 és 2 TB-os verzió is.

Mennyi az annyi…?

Árak tekintetében a PS4 Pro kicsit magasabbról indul, valószínűleg ez a GPU jelentősebb fejlesztésének köszönhető. Viszont eddigi visszajelzések alapján mindkét gépben elegendő a “kraft”, úgyhogy ez alapján lehet, hogy nem is érdemes dönteni. Főleg, hogy a Microsoft valószínűleg tudatosan nem erőltette a nagyon nagy teljesítménynövelést: jövőre érkezik az Xbox Scorpio, ami ugyan még mindig csak pletykák szintjén terjed az interneten, de valószínűleg az első igazi (nem felskálázott) 4K-s felbontást támogató konzol lesz, persze igen borsos áron.

Jellemzően 100 ezer forint körül mozog mindkét gép alapára, de az Xbox One S mindig igyekszik kb. 10 ezer forinttal a rivális ára alatt maradni. Természetesen ezek az alapgépek, rengeteg ún. “bundle” áll rendelkezésre, tehát játékokkal és/vagy extra tartozékokkal kiegészített csomagok, lényegesen kedvezőbb áron.

Teljes konzol kínálatunk (amiben természetesen megtaláljátok a PS4 Pro-t és az Xbox One S-t is) itt található. Reméljük, sikerült kedvet csinálnunk egy kis játékhoz! 🙂