Felgyorsult életünkben az idő és a rugalmasság két olyan tényező, amelyek elkerülhetetlenek. Érdemes megfontolni, hogy elég erősnek és kitartónak érezzük-e magunkat ahhoz, hogy egy kellően nagy batyuba összegyűjtve, magunkkal vigyük-e az otthoni számítógépünket monitorostól, vagy sem… ha sem, akkor bizony van más megoldás! 🙂

Ez pedig egy laptop. A laptopok kompakt és kényelmes gépek, így könnyedén beilleszkednek a képletbe. Nézzük is meg, hogy milyen szempontokat érdemes végignézni, mielőtt kinyitjuk az erszényt!

A szoftver

Sokan furcsállhatják, hogy ezzel kezdjük, pedig van benne logika: meg kell határoznunk, hogy pontosan mire is akarjuk használni a készüléket, amiből egyenesen következhet az, hogy milyen operációs rendszerre, illetve egyéb kiegészítő szoftverekre lehet szükségünk. A szoftverek erőforrásigénye pedig rávilágít arra, hogy milyen hardvert célszerű hozzá választanunk.

Windows, Mac esetleg Linux? Office vagy Photoshop? Lényeges kérdések, melyeket meg kell válaszolnunk, hogy tovább léphessünk.

Javasolt előre telepített operációs rendszerrel vásárolni a készüléket, hiszen így nem kell egyénileg bajlódnunk a telepítéssel és konfigurálással, hanem a vásárlás pillanatától fogva használható a laptopunk. El kell döntenünk, hogy kedveljük-e a zöldre festett ablakokat, a robotokat, avagy egyéb intellektuális érdeklődési körnek kedvezve indítjuk meg a kutakodást… más szavakkal Windows, Mac esetleg Linux. Ássunk mélyebbre, hátra elérünk egy rejtett olajtartalékig!

office-625893_1280

Windows – Talán a legelterjedtebb, legflexibilisebb operációs rendszer, amelynek sémája különálló rendszermodellként kezelendő. A Microsoft legújabb zászlóshajója a Windows 10-es verzió, ami megtesz mindent azért, hogy kijavítsa az elődök hibáit és elősegítse a könnyed használatot, de a kávénkba sajnos ez a program sem tesz cukrot. Mind otthoni használatra, munkába vagy akár szórakozáshoz, játékhoz az egyszerű használhatósága miatt is ajánlott.

Windows-os laptopjainkat ide kattintva érheted el.

macOS – Minden Apple termék esetében a legújabb megjelenéseken a legfrissebb program fut. Mindent egybevetve, funkcionalitását tekintve hasonló ablakgyáros versenytársához, de maga az interfész merőben más, pl. a Start menü. A Cortana digitális asszisztens helyett a Mac felhasználói a Siri-t kapják. Ugyanúgy tudnak vásárolni, mint a Microsoftnál, csak itt az Apple Pay segíti elő ezt a megoldást, és a flexibilitás itt is a pozitív dolgok közé sorolható, gondoljunk csak az Apple Watch-ra, ami képes rá, hogy rákapcsolódva a laptopra különböző funkciókat élesítsen… a kávéfőzésben, azonban ez sem segít.

Tekintsd meg népszerű Apple Macbook kínálatunkat itt.

Linux – Fejlesztők milliói hoznak ki új dizájnt és új lehetőségeket, csűrve-csavarva a programozás végtelenbe nyúló szálait, hogy a képernyőnk paneljára látványos és megbízható felületet varázsoljanak. Sokan imádják, de kinek nem inge, az a kabátja…

A következő Linuxos laptopok remek választásnak bizonyulhatnak.

Szükségünk lesz irodai szoftverre is?

Amennyiben igen, a Microsoft Office 365 teljes irodai élményt nyújt a felhasználóknak, azaz tartalmazza az Excel, Word, Outlook, PowerPoint és OneNote legújabb verzióját. A többféle előfizetések között mindenki megtalálhatja a magának leginkább megfelelő verziót: Office 365 Otthoni verzió, az Office 365 Egyszemélyes verzió, az Office 365 Egyetemista verzió és az Office 365 for Mac verzió. Fontos megemlíteni, hogy PC-n, Mac-en, tableten és telefonon is telepíthető. Nem utolsó sorban pedig 1 TB OneDrive felhő alapú hely is jár a felhasználóknak. (Gondoljuk csak végig, mennyibe kerül egy kevésbé biztonságos, mechanikus alapú HDD ugyanekkora méretben…)

Méret – Meg kell fontolnunk, hogy mire szeretnénk használni a laptopot. Egy sokat utazó és szorgos munkaerőnek lehet, hogy elegendő 11.6”, míg egy skalpokra vadászó gamernek a 17”-es kötelező, hogy a kijelző sarkaiban megbújó pályatársakat könnyedén észre vegye. Céltudatosan kell választani, szigorúan használati szempontból. A 15,6” például tökéletes átmenet a csak céges és az autóversenyző mód között, így általában ez a legnépszerűbb méret.

Beépített periféria – Érdemes letesztelni, az ujjainkkal érezni, hogy a billentyűzet kialakítása, minősége, anyaga szimpatikus-e számunkra. Szembeötlő lesz, hogy a billentyűzet angol, magyar, netán más nemzet nyelvén köszönt minket, de ezt hamar abszolválva a touchpad felé kell fordulnunk, hogy a fizikális érintkezés következő fontos pillérével is megbarátkozzunk. Lehet ilyen, olyan, amolyan, de inkább még ilyenebb… gyártónként, típusonként különbözik és ami a szomszédnak bejött, az nekünk lehet, hogy nem fog, ezért legyünk körültekintőek és ne hamarkodjuk el a döntést!

dai-ke-32162

Komponensek

Fokozzuk az izgalmakat és nézzünk bele, mégis mi dobog a kicsi vagy nem is annyira kicsi téglatestünkben!

A processzorok teljesítménye a teljes gép előadására kihat, ezért rögtön el kell döntenünk, hogy melyik óriás felé hajlunk, Intel avagy AMD. A piacon elterjedtebb jelenleg az Intel, mely a belépő kategóriától a Core i3-as szérián át a high-end szegmensben pöffeszkedő Core i7-ig a teljes skálát lefedi, noha az AMD-nek mindegyikre megvan a válasza és árpontja. Most légy okos!

Otthoni használatra, netezésre, filmezésre az alábbi processzorokat ajánljuk, minőséget tekintve növekvő sorrendben: Intel Celeron, Intel Pentium, AMD A9 és Intel i3.

Munkára használt laptopoknál az Intel i5 vagy AMD A10/A12/FX processzorok szükségesek. Gamereknek Intel i5, i7 vagy AMD A12/FX a megfelelő választás.

Ahogy öregszünk egyre nehezebben ássuk elő a mókás gyerekkori élményeket, és ennek épp ellenkezőjeképp, minél újabb és drágább a konfigurációnk, a memória mérete annál nagyobb. Amennyiben van kellő „önbizalmunk” a pénztárcánkat illetően, 4GB alatt nem fogunk választani ebben a tekintetben, sőt a 8GB csalogató közelsége ámulatba ejtő…

Otthoni használatra és munkához is elegendő a 4GB, játékokhoz inkább már a 8GB az ajánlott, de a tökéletes élvezethez a 16GB-os RAM javasolt. Minél nagyobb a „memóriánk”, annál több programot tudunk egymás mellett párhuzamosan futtatni!

Háttértártolóknál sem kell beérnünk az egyszerűség kereteivel. A HDD-nk lehet 500GB-os, 1TB-os vagy amennyire nagy a húsvéti locsolás utáni bezsebelt összeg, épp annyira bőséges a tár, hát fontoljuk meg, hogy a laptopunkat egy szerverparkkal szeretnénk versenyeztetni, avagy másként érvényesítjük a szerkezetet. Ebben a tekintetben kiemelkedő az SSD jelenléte, avagy hiánya, hiszen az SSD drive akkora lökést adhat az álmos gépeknek, hogy az ember el sem hinné, pedig tényleg. Javaslatunk, hogy törekedjünk az SSD-t tartalmazó gépek megkaparintására, mert hatása és gyorsasága bámulatos!

startup-593324_1280

Korábban a monitoroknál már esett szó a kijelzők méretezéséről, kezdve a HD, Full HD és napjainkban a QHD vagy 4K-s felbontásig, sőt, vannak olyan laptopok, amelyek könnyedén birkóznak meg a 3D-s vizuális élménnyel is. Nem csupán a képélesség, hanem a helytakarossági szempontokat is érdemes figyelembe venni jelen esetben, aki el van maradva, hogy miért is, az kattintson hamar monitorokról szóló cikkünkre!

Fontos azt is megemlíteni, hogy miként válasszunk a videókártyák két megoldása közül: dedikált vagy integrált. Otthoni használatra és munkához elegendő az integrált videókártya. Ez azt jelenti, hogy a gépünk a processzorba integrált videó vezérlőt használja akkor, amikor mi grafikus teljesítményre igyekszünk sarkallni laptopunkat. Gamereknek viszont a dedikált videókártya elengedhetetlen a szaggatásmentes játékélményhez. A dedikált pedig azt takarja, hogy a már meglévő integrált vezérlés mellé kapunk egy külön, a grafikus műveletek feldolgozására kialakított vezérlőegységet is. A videókártya a megjelenítés lelke, ahogy a kártyagyártók között az AMD és az Nvidia is egyaránt. A középkategóriás gépekbe ma már a 2GB-os videókártya elvárt, míg a masszív játékosok 4GB alatt nem állnak szóba a kóbor ajánlatokkal. Tekintve a technikai innovációkat és a fejlődés ütemét, törekedjünk minél frissebb és minél időtállóbbnak tűnő kártyák választására, nehogy lekéssük a holnap programjait, miként egy fáradt napon megesik, hogy az esti helyijárat kérdés nélkül elsuhan mellettünk…

Reméljük, hogy kis írásunk hasznos volt, és könnyebben fogtok választani laptop kínálatunkból! 🙂