Mi az a digitalizáló tábla és mire használjuk?

A digitális rajztábla, más néven digitalizáló vagy grafikus tábla olyan eszköz, amely segítségével úgy tudunk adatot bevinni a számítógépbe vagy laptopba, ahogyan papírra írunk vagy rajzolunk. Az eszköz használatával a megszokott, természetes kézmozgást használjuk, ami természetessé teszi az alkotási folyamatot. Egy sík felületű tábla, amelyen írhatunk, rajzolhatunk, képet szerkeszthetünk vagy akár festhetünk és az eredmény megjelenik a monitoron. Grafikusok, illusztrátorok, fotósok, webdesignerek és tetoválók is szívesen használják és nem ritka az sem, hogy fogtechnikusok tervezési folyamataikhoz alkalmazzák.

Wacom Intuos Pro – Úttörő innováció a professzionális rajztáblák terén

Kétségtelen, hogy a Wacom márka a digitalizáló táblák között vezető pozícióban van, és bár a piac évről évre egyre szegmentáltabb lesz, a Wacom időről időre előrukkol valami olyasmivel, amit mások nem, vagy nem úgy csinálnak, ezért a cég tűzön-vízen át képes megtartani az évtizedes előnyét.

1200x628

Az Intuos Pro sorozat, ami a csúcstermék, a Cintiq család monitor nélküli változata, tudásban gyakorlatilag ugyanarra képes, mint a legprofibb kijelzős rajzeszközök, de árában jóval szolidabb vonalat képvisel. Ez pedig meglátszik a termék népszerűségén is. Ezt a popularitást ragadta meg a Wacom, amikor a megtervezte a termék legújabb – kizárólag a kelet európai régióban elérhető – promócióját: most ugyanis az Intuos Pro modellek mellé, egy limitált időszakon belül ajándék szoftvert, egy teljes verziós Corel Painter 2018-at ad ajándékba. *

*a termék csomagolásában megjelölt regisztráció ellenében/a szoftver letöltéséhez a csomagolásban megjelölt regisztráció szükséges

Ha valaki még nem hallott volna a Painterről, annak talán úgy a legegyszerűbb összefoglalni a lényegét, hogy valódi ecset-festék-vászon hatás készíthető számítógépen. Természetesen rengeteg opcióval: az olajfesték keverhető, és máshogyan viselkedik (virtuális) festővásznon mint (virtuális) rostlapon, a kihúzott festékcsík csillog, és az ecset szálai nyomot hagyhatnak benne, mintha csak a valóság lenne, pedig csak digitális az alkotás.

Ezt a tudást keverve egy Intuos Pro tudásával a lehetőségek tárháza korlátlanná válik: a hozzá tartozó toll ugyanis nyomásérzékeny (több mint 8000 nyomási szintet is meg tud különböztetni), dőlésszög érzékeny, sőt az új sorozat már a tengely körüli elforgatást is érzékeli, így pontosan ugyanúgy lehet vele rajzolni és festeni, mintha csak egy saját valós műteremben dolgoznánk.

office-925152_640“Igen ám” – mondhatják azok, akik mindeddig analóg módon festettek – “de a vászon ott van előttünk, látjuk amin dolgozunk, míg a táblát nehéz megszokni.” Ez tényleg igaz: egy kijelző nélküli táblát tanulni kell, mivel teljesen más szem-kéz koordinációt igényel a használata. Erre is van válasz: Intuos Pro Paper Editionnak hívják, és olyasmire képes, ami már már varázslatnak tűnhet. A Paper Editionhoz ugyanis nem egy, hanem mindjárt két toll is jár: egy digitális és egy analóg. Míg az előbbi pontosan megegyezik a “mezei” Intuos Pro modellek tollával, az utóbbi sokkal inkább hasonlít egy tustollra: folyamatos vastagságú valódi vonalakat húz egy valódi papírra, amit a táblához járó szoftver akár valós időben alakít digitalizált rajzzá. Ez pedig a gyakorlatban annyit jelent, hogy papíron lehet digitálisan dolgozni ezzel az eszközzel. Az így elkészült vázlatot pedig már jóval egyszerűbb a digitális tollal kiszínezni – esetleg Corel Painter 2018-al befejezni a munkát.

Egyszóval nincs kifogás, Intuos Pro-ra fel!