kepkivagas

A Huawei P szériás készülékei évről-évre feszegetik a mobilfotózás határait, és ez nincs másképp az idei széria esetében sem. A gyártó mindent beletett ezekbe a készülékekbe, amit csak tudott, és ezáltal tényleg fantasztikus készülékek készültek. A Huawei P30 és P30 Pro sokban hasonlít a korábbi Huawei Mate 20 szériára, ami már a tavalyi évben is megmutatta, hogy elképesztő teljesítményre képes. A 2019.03.26-án Párizsban tartott bemutató után sokaknak tátva maradt a szájuk, de nézzük, hogy mit is tud a valóságban a Huawei P30 Pro.

A Huawei P30 széria termékeit itt tekintheted meg!

Huawei P30 Pro

A Huawei P szériás készülékei főként a fiatalokat célozzák meg. Ezt a fiatalos külsejükkel és az elképesztő kamerásképességükkel próbálják elérni. Az új széria minden tekintetben megfelel a fiatalok igényeinek.
A színvariációk tekintetében három verzióból választhatunk: éjfekete, auróra kék és az új jégkristály kék szín. Személy szerint az auróra kék változat tetszik nekem a legjobban, de természetesen mindenki megtalálhatja a hozzá illőt. Az éjfekete színt leszámítva a készülékek hátlapja színátmenetes, ami elragadó külsőt kölcsönöz nekik.

tipusok

A készülék előlapjára egy 6,47”-os FHD+ felbontású hajlított OLED kijelző került, ami élénk és éles megjelenítést tesz lehetővé, de közel sem olyan szép, mint a Huawei Mate 20 Pro-ba került QHD+ felbontású panelé.
A hagyományos előlap felső részén elhelyezkedő hangszóró helyett a Huawei P30 Pro a Huawei Acoustic Display technológiát használja. Ennek lényege, hogy az elektromágneses hanglevitációs technológia a képernyő vibrálásával létrehozott hangot a fülbe irányítja. Jobban kedvelem a hagyományos megoldást, mivel a tesztidő alatt többször volt olyan problémám, hogy hívás közben, zajosabb helyeken nem hallottam megfelelően a másik félt. Ez persze a hagyományos hangszórónál is előfordulhat, de személyes tapasztalataim alapján ez a megoldás még egy kis fejlesztésre vár. Ez az innováció azért is volt fontos, mert ezáltal a kijelző tetején lévő bevágás (notch) apró csepp formájú, amiben az előlapi kamera kapott helyett, így bár a készülék csak egy pár mm-rel nagyobb, mint a Huawei Mate 20 Pro, de mégis nagyobb kijelzőfelületet kapunk. Sajnos emiatt le kell mondanunk a 3D-s arcfelismerésről, ami nagyon tetszett a Mate 20 Pro-ban, így marad a 2D-s megoldás, ami nem annyira biztonságos, de mégis jobb, mint ha semmi nem lenne. A feloldási sebesség egyébként közel azonos a két készülékben. Emellett a Huawei P30 Pro készülék is megkapta a kijelzőbe épített ujjlenyomat-olvasót, ami egyébként nem olyan praktikus, mint az arcfelismerés, de a készülékben lévő 2D-s megoldásnál sokkal biztonságosabb.
Hardveres tekintetben sem lehet okunk panaszkodásra. Mivel csúcskészülékről beszélünk, így az alkatrészek tekintetében sem fukarkodott a gyártó. A Huawei P30 Pro készülékbe a Huawei saját gyártású 7nm-es Kirin 980-as processzora került, amit már megismerhettünk a tavalyi Huawei Mate 20 és Mate 20 Pro készülékekből. Természetesen vannak erősebb processzorok is a konkurenciánál, de még így is az élmezőnyben van, és ez a mindennapos használat során is megmutatkozik. Tárhely és memória tekintetében több verzióból választhatunk. Az egyik opció 128GB-os tárhely és 6GB RAM, a másik opció a 256GB-os tárhely és 8GB RAM. Ezenkívül más eltérés nincs a két változat között. Egyébként mindkét változat bővíthető a Huawei saját gyártású nanoSD memóriakártyájával. Fontos, hogy ha úgy döntünk, hogy bővítjük a készülékünk tárhelyét, akkor elveszítjük a Dual SIM opciót, hiszen a készülékbe egyszerre két SIM kártyát vagy egy SIM és egy nanoSD memóriakártyát helyezhetünk.
A Huawei P30 Pro is támogatja a fordított vezeték nélküli töltést, aminek a segítségével más vezeték nélküli töltésre képes eszközöket tölthetünk, a készülék akkumulátorkapacitása terhére. Manapság nagyon erőltetik ezt a megoldást a gyártók, de szerintem a mai szűkös akkumulátorkapacitások mellett nem sok értelme van ennek a fejlesztésnek. Mindazonáltal jó, hogy a készülék támogatja a vezeték nélküli töltést, így sokkal egyszerűbbé téve azt. Aki esetleg maradna a hagyományos megoldásnál, annak ott van az USB Type-C, amin keresztül 40W-os gyorstöltéssel tölthetjük fel a Huawei P30 Pro 4200 mAh-es akkumulátorát. A gyakorlatban körülbelül 30 percen belül 70%-ot képes belepréselni.
Sajnos ebből a készülékből is hiányzik a 3,5mm-es jack csatlakozó, így marad a gyártó által adott átalakító, ha valaki még a ragaszkodik ehhez, de 2019-ben már talán nem is annyira égető a hiánya, mint korábban. Személy szerint nagyon kedvelem a vezeték nélküli megoldásokat, így inkább használok vezeték nélküli fülhallgatót a zenehallgatáshoz.

Ne is szaporítsuk tovább a szót. Beszéljünk a készülék legérdekesebb részéről, a kameráról.
Évről-évre nő a készülékekben a lencsék száma, és ez nincs másképp idén sem. A Huawei P30 Pro készülékbe Leica Quad kamera került, ami összesen 4 lencsét foglal magában.
A legérdekesebb a 40MP-es főkamera, ami elképesztő képek készítésére képes. A második lencse egy 20MP-es ultraszéles látószögű lencse, amivel még drámaibb képeket lőhetünk. Ezzel olyan képek készíthetőek, ahol nem kell azon gondolkoznunk, hogy mit hagyjunk ki a képből, mert minden, ami fontos belefér egy képbe. A harmadik egy 8MP-es periszkópos lencsével ellátott telefotó kamera, amivel 5X-os optikai, 10X-es Hybrid zoom-ra, és 50X-es digitális zoom-ra lehetünk képesek, ami bőven felülmúlja a tavalyi Huawei Mate 20 Pro kamerás teljesítményét. A mesterséges intelligenciának köszönhetően még az 50X-es nagyítás után is meglepően jó fotók készíthetők. Nem mondom, hogy ezek lesznek a legjobb fotók, mert minőségében még nem fenyegeti a drága fényképezőgépeket, de hobbi fotózásra több, mint tökéletes. A párizsi bemutatón éppen azt mutatta be a gyártó, hogy ezzel a készülékkel elég jó eredménnyel még a holdat is le lehet fényképezni. Természetesen ezt sokan nem hitték el, de a valóságban én is teszteltem elég jó eredménnyel. A legtöbb embert úgysem ez érdekli, hanem hogy egy átlag fotót milyen minőségben tud elkészíteni. Ilyen tekintetben nem sok különbséget vettem észre a Huawei Mate 20 Pro-hoz képest. A képek valóban lenyűgözőek, nem lehet rá panaszom. Egy egyszerűen elkészített fotó is szép és éles, minden részlet tökéletes. A negyedik egy úgynevezett ToF (Time of Flight) kamera. Lényege, hogy az optika és a szenzor mellett beépített fényforrást is tartalmaz, amelynek köszönhetően képes a mélységgel és az intenzitással kapcsolatos információk feldolgozására. Az iparban főként a 3D-s képalkotásra használják.
Az előlapra egy 32MP-es kamera került, ami szép képek készítésére képes, bár valószínűleg nem ezzel fognak a legjobb szelfik készülni, ebben sajnos más gyártók jobban teljesítenek.


Összegzés:

A Huawei P30 Pro egy jól összerakott készülék, fiatalos külsővel és remek kamerával. Mindent belepakolt a gyártó, amit a csúcskategóriában elvárhatunk. A telefon a mindennapi szükségleteinket teljes mértékben kielégíti. A rendszer (EMUI 9.1) rendkívül jól optimalizált, így semmiféle döcögéssel vagy akadozással nem találkoztam a tesztidőszak során. Számomra fontos, hogy az akkumulátor kibírja a teljes napot, amit a készülék 4200 mAh-s akkumulátora kiszolgál. Fontos továbbá a letisztult és egyszerű kezelés, amit a szoftver biztosít, és nem végső sorban a kamera, ami már más teszteken is bebizonyította, hogy ott a helye a dobogón.
A Huawei idén is egy remek készüléket tett le az asztalra. Az alap koncepció a Huawei Mate 20 Pro-ra emlékezteti az embert, és ez valóban így van. A legnagyobb előrelépést a kamerában találjuk, és talán ezért is jobb választás, mint a Mate 20 Pro, mert más tekintetben nincs nagy változás. Mindent összegezve nagyon tetszett a készülék, és élveztem minden egyes pillanatot a használata során. Amennyiben a csúcskategóriában választanál telefont és fontos a fotósképesség, akkor a Huawei P30 Pro egy remek választás lehet neked.