Amikor megérkezik a várva várt nyár, megérkezik vele a kevésbé várt kánikula is. A meleg időjárás nem feltétlenül olyan élvezhető a lakásunkban, mint a napsütötte tengerparton, úgyhogy, amennyiben nem szeretnénk egész nyáron arra várni, hogy mikor hűl már le az idő, akkor érdemes klímaberendezést vásárolni.

De milyen klíma jelentheti számunkra a tökéletes választást?

Alapvetően két féle klíma berendezést különböztetünk meg: a mobilklímát és split klímát. A mobilklíma egy egységből áll, amelyet csupán el kell helyeznünk abban a helyiségben, ahol a legtöbbet tartózkodunk. A split klímák legtöbbször két egységből, egy külső és egy belső egységből állnak. Az ilyen készülékek beüzemelése minden esetben szereléssel jár. Hogy számunkra a kettő típus közül melyik az optimális, az több szempont alapján derülhet ki; mindkét típusnak megvannak az előnyei és a hátrányai is.

klma_1

A mobil klíma elnevezése beszédes, legfőbb tulajdonsága a mobilitás, habár ez csak részben igaz; mivel az ilyen készülék esetében is kell gondoskodnunk kivezetésről, így némi kötöttséggel azért számolnunk kell. Ha gyakran költözünk, albérletben lakunk, vagy nem áll rendelkezésünkre a split klíma megvásárlásához és beszereléséhez szükséges magasabb összeg, abban az esetben javasolt mobil klímát vásárolni. Azonban arról sem feledkezhetünk meg, ha az anyagi tényezőt vesszük figyelembe, hogy a hatékonysága alacsonyabb, így hosszútávon nem feltétlenül gazdaságos megoldás. Hátrányuk továbbá a magasabb zajszint, kisebb a teljesítményük, ráadásul az sem igaz teljes egészében, hogy a beüzemelésük „fúrás-faragás” nélkül elvégezhető, hiszen a meleg levegő kijuttatását meg kell oldanunk.

Megkülönböztetünk egy- és két gégecsöves mobil klímákat. Az egy gégecsöves klímák teljesítménye kisebb, azonban csak egy kivezetésre van szükségük, a két gégecsöves változatoknál két kivezetés szükséges, ezért kétszer kell fúrnunk, viszont hatékonyabb megoldást kapunk. Létezik kültéri egységgel rendelkező mobil klíma is, ezek esetében a magasabb zajszint sem okoz problémát.

A split vagyis osztott klíma berendezés beszerelése csakis szakemberrel történhet, emellett évi egy karbantartási díjjal is számolnunk kell. Ez a típus energiatakarékosabb, csendesebb, mivel a zajosabb külső egység a lakáson kívül helyezkedik el.

Megkülönböztetünk mono split és multi split klíma berendezéseket. Az első két egységből, azaz egy külső és egy belső egységből áll, a második típus esetében a külső egységhez több belső egységet is csatlakoztathatunk, ha például több helyiségbe szeretnénk klímát szerelni.

A split klímáknál lehetőségünk van távolról, Wi-Fivel is irányítani otthonunk hőmérsékletét, így kellemes hűvös várhat ránk, mikor a munkából hazaérünk. Ha multi split klímát választunk, a belső egységek hőmérsékletét egymástól függetlenül is be tudjuk állítani.

Mekkora teljesítményű klímára van szükségünk?

Általános szabály, hogy 100 Watt/nm teljesítményű klímával érdemes kalkulálni, azonban figyelembe kell vennünk a lakás adottságait is. Ehhez ajánlott gépésztervező szakember segítséget kérni, aki a lakás paramétereit, a szigetelést figyelembe véve pontos kalkulációval tud nekünk segíteni a választásban. Szerencsére ma már számos online kalkulátor is elérhető, amelyek képesek ajánlást adni a beállított paraméterek függvényében.

shutterstock_507015844

Mire érdemes még odafigyelni?

Először is, fordítsunk kiemelt figyelmet az elhelyezésre. Figyeljünk arra, hogy ne az ágyra, a kanapéra, vagy az otthoni munkaállomásra érkezzen a hideg levegő, hiszen könnyedén megfázhatunk.

Érdemes minden helyiségbe külön klímát felszerelni, bár ez a lakásunk kialakításától is függ. Amennyiben egyetlen berendezéssel kívánjuk megoldani az egész lakás klimatizálását, az egyik helyiségben mindig hidegebb lesz.

A vízlevezetésre, szűrőberendezésre is figyelmet kell fordítanunk. A klímák nem csak a hőmérsékletet változtatják meg, hanem tisztítják a levegőt is, ami nagyon hasznos, de ehhez megfelelően karbantartott, rendszeresen tisztított szűrőkre van szükség.

A külső hőmérséklethez képest maximum 8 fokkal hidegebbre állítsuk a készüléket! Az ennél nagyobb hőmérsékletkülönbség jelentős terhelést jelent a szervezetünk számára.

Ha nem csak hűteni, de tavaszi-őszi időszakban fűteni is szeretnénk a klímával, akkor figyeljünk arra, hogy korszerű, inverteres, fűtésre optimalizált berendezést válasszunk.