Az eMAG-on hozzávetőlegesen 1494 találatot kapunk, ha beírjuk a keresőbe a „kerékpár „szót. Viszont nem mindegy milyen típusú, városi vagy túrázásra alkalmas biciklit szeretnél-e venni. A választék igen széles ugyanakkor a szakemberek és a kerékpározás szerelmesei is azt mondják, hogy ez a sport fittebbé tesz. Cikkünkben segítünk értelmezni az alapvető fogalmakat és abban, hogy milyen terméket érdemes vásárolnod.

 

Milyen kerékpárt vegyek?

A kerékpárválasztási folyamat első és legjelentősebb lépése nem az, hogy mennyi pénzed van rá! Ez így kicsit fura kijelentés, ugyanakkor a leglényegesebb annak az eldöntése, hogy milyen kategóriájú kerékpárra van szükséged. Amikor ez megvan, akkor jöhet a felszereltség. Ha ez összeállt, akkor kell megnézni, a végeredmény egyeztethető-e a rendelkezésedre álló anyagiakkal, vagy gyűjteni kell még, esetleg hitelre veszed meg.

Elsősorban azt kell kitalálnod, milyen gyakran, és milyen módon szeretnéd a kerékpárt használni, milyen terepviszonyokhoz kell majd a legsűrűbben alkalmazkodnia.

Hátrány lehet, hogy a közlekedés közben mindenre és mindenkire oda kell figyelned, szakadó esőben nem véd (kivéve, ha esőbiztos öltözéked van), az autóhoz képest lassú, veszélyes kint hagynod az üzlet előtt, mert ellophatják hiába lakatolod le biztonságosan.

 

A legismertebb bicikli fajták, típusok és szokások

600x500Városi bringások: Ők azok, akik a kerékpárjukat leginkább csak munkába járáshoz, kizárólagosan rövid távú közlekedésre használják. Számukra az úgynevezett városi (City) kerékpárok a legmegfelelőbbek. Ezek többnyire 26″-os, sárvédős, bevásárlókosaras biciklik. Egysebességes, kontrás, mivel ezekkel általában sík úton közlekednek, dinamós lámpával is felszerelik. A kisebb kereke jobban tűri az igénybevételt. Az üléshelyzete pedig kifejezetten kényelmes.

Fitnesz bringások: Az egyik lehetőség a Trekking, azaz a túrakerékpár. Kényelmes, egyenesebb háttal lehet rajta ülni, valamint a váltó áttételtartománya szélesebb, így lazább talajra, aszfaltra is kiváló. Vastagabb gumival szerelik fel, mint a városi bringákat. A Cross típus már túrázásra is használható a városi közlekedésen kívül. A kerékmérete lendületesebb, gyorsabb haladást tesz lehetővé aszfalton, ugyanakkor felépítése révén jól tűri, ha egy – egy túra alkalmával erdei utakra is kalandozol. Van még a Fitness kerékpár, mely egy egyenes kormányú országúti kerékpár, de szélesebb gumival és sokkal kényelmesebb üléshelyzettel alkották meg.

Hobbi bringások: Kirándulási célból az MTB (Mountain Bike – hegyikerékpár) a legnépszerűbb. Kifejezetten földútra van tervezve és masszív felépítésű. Bütykös, széles gumijával ennek következtében kicsit kényelmetlen és lassú az útszakaszon, ezért ez a változat nem célszerű városi közlekedésre.

Nem utolsó sorban pedig beszélhetünk a versenyzőkről, illetve a versenykerékpárokról is. Számukra a korábban említett mountain bike mellett az országúti kerékpárok (versenykerékpár) is ideálisak. Ez a típus csak aszfaltra való és leginkább sportolásra. Köztudottan nagy és vékony kerekei vannak, mély kormánnyal, és nagyon döntött testhelyzetet igényel.

Bukósisak, ami életet menthet! Enélkül nem szabad közlekedned, főleg, ha hosszabb távra indulsz. Az eMAG-on már 10.000 Ft alatt vásárolhatsz biztonságos fejvédőket.

Ha sikerült kiválasztanod a megfelelő kategóriát, jöhet a vázméret, amelyet a vázon vagy a váz nyeregcsövén találunk feltüntetve. Nagyon fontos szám, mert ez alapján lehet magunkra szabva kerékpárt választani. A nyeregcső hossza (és így a kerékpár mérete) az ember testmagasságához és a karok/lábak hosszához kell, hogy passzoljon!

Milyen kerékpár kell a gyereknek?

A gyerek szívesebben fog sportolni és bringázni, ha jó kétkerekű van alatta, ennek hatására nem az Xbox vagy a monitor előtt fog ülni, hanem mozog. Egy minőségi kerékpárt könnyebb eladni, hiszen egy márkás gépre jobb lesz a kereslet, mint egy névtelenre. Az eMAG-on pedig igen széles a választék gyermekbicajok tekintetében: Minnie Mouse, Mancs őrjárat, Pónis vagy igen komoly túrakerékpár is megtalálható a kínálatban.

Ezekre figyelj, ha gyerekbicajt szeretnél vásárolni:

  • Életkorhoz és magassághoz mérten válassz terméket,
  • Fontos a megfelelő ülés, fékek és lámpák kiválasztása
  • Szerezz be kiegészítőket, bukósisakot mindenképp,
  • A kisebbeknek pedig érdemes a kéz és térdvédő.

Arra is figyelned kell, hogy hol fog közlekedni a gyermeked. Meg kell neki tanítani a biztonságos közlekedés szabályait és ami talán a legfontosabb, hogy élmény legyen neki a bringázás.

 

Bringaméretek

Az országúti kerékpároknál és a trekking bringáknál nincsen nagy választási lehetőség, mindegyiknek a kereke (egy-két ritka kivételtől eltekintve) 622-es1540x580 méretű, azaz 28” -as. A hegyikerékpárok régen 26” -os kerekűek voltak, mára azonban háromféle kivitelben tudod megvásárolni ezeket. Egyértelmű előnye, hogy a nagyobb kerék átmérő könnyebben gördül át a gödrökön, köveken, és érzésre is közelebb áll a 26-oshoz, mint a 29” -es. A 29” -sel szembeni előnye, hogy jobban kormányozható a Montain Bike a rövidebb tengelytávnak és a kisebb keréknek köszönhetően, illetve a 175 cm-nél alacsonyabb bicajosok is jól néznek ki rajta.

Leginkább terepen van nagy hangsúlya annak, mennyire ülsz elöl, avagy hátul a bringán. Ideálisnak mondható az üléspozíció, ha a kényelmesen tekerve az első agyat pont a kormány alatt, annak takarásában látod. Ha az agyat a kormány előtt látod, akkor túlzottan elöl ülsz (vagy túl kicsi a váz), ha pedig a kormánytól feléd, akkor túlzottan hátul ülsz (vagy túl nagy a váz). A nyereg sínjének állításával 2-3 centit lehet játszani, esetleg egy mérettel hosszabb vagy rövidebb kormányszárat feltenni, de amennyiben ennél nagyobb a különbség, amit javítani kellene, akkor a vázmérettel lesz a probléma.

 

Mire jó az elektromos kerékpár?

Ha e-bike-ot tervezel vásárolni, akkor jól meg kell fontolnod a vásárlást. Egyszerűen azért, mert nagyon drága: az eMAG-on 200 és 800.000 forint között többféle típust is válaszhatsz. Ettől függetlenül maga az eszköz igen hasznos lehet a jövőben.

Az e-kerékpárok újratölthető elemeket használnak, a könnyebbek pedig a helyi szabályozásoktól függően akár 25–32 km / h sebességet is képesek megtenni, míg a nagyobb teljesítményű fajták gyakran meghaladják a 45 km / h-t.  Az e-kerékpárok úgy működnek, mint a hibrid elektromos járművek, mivel az elektromos motor ötvözi az aksi meghajtását egy másik áramforrással, de ezúttal a belső égésű motor teljesítménye helyett a pedál erejével működik az eszköz. Számos kutatás bizonyítja, hogy az e-bike tulajdonosok kevésbé használnak személygépkocsikat, mint a közlekedés többi résztvevője.

További előnyök:

  • Sokan és többet bicajoznak: Egy skandináv kutatás szerint az e-bicikliket használók hosszabb ideig és gyakrabban tekernek. Így például a kisebb autós utakat is biciklizéssel váltják ki, és pihenésképpen szívesebben kerékpároznak.
  • Megnövelt edzésszint mellett, javul a mentális egészség – egészségügyi problémák csökkenése.
  • E-biciklivel mindenki bevonható a kerékpározásba – kapcsolatépítés!

 

Érvek a kerékpározás mellett

A kerékpár tárolása igen egyszerű, akár többfajta is könnyedén elfér a lakásodban, manapság pedig már trendi a biciklivel való közlekedés és az sem utolsó szempont, hogy költséghatékony a fenntartása. Arról már nem is beszélve, hogy ha a család minden tagja bicajra pattan, akkor igazi élmény lesz a közös együttlét.

1900x430