Kiszerelés kiválasztása
Tchibo Cafissimo Espresso Caramel kávékapszula, karamell ízesítéssel, 10 db, 75 g
Egységár/db: 135 Ft
1.354 Ft
Douwe Egberts Omnia Espresso Classico (9) Nespresso kompatibilis kávékapszula, 20 db
Egységár/db: 115 Ft
2.297 Ft
Douwe Egberts Omnia Colombia (10) Nespresso kompatibilis kávékapszula, 20db
Egységár/db: 114 Ft
2.277 Ft
Jacobs Espresso Intenso (10) Nespresso kompatibilis kávékapszula, 40 db
Egységár/db: 100 Ft
3.986 Ft
Jacobs Lungo (6) koffeinmentes Nespresso kompatibilis kávékapszula, 20 db
Egységár/db: 115 Ft
2.297 Ft
Douwe Egberts Omnia Crema (7) Nespresso kompatibilis kávékapszula, 20db
Egységár/db: 118 Ft
2.369 Ft
Hasznos linkek:
A kategóriáról:
Minden, amit tudni érdemes a kávékról
Tudtad, hogy a kávészemeket kezdetben teaként fogyasztották? Mielőtt megpörkölték volna az első kávészemeket, főzetet készítettek azokból. Ma már a gyümölcs szárított húsa és héja egyfajta melléktermék, az igazi lényeg a kávébabban rejlik. A kávécserje tulajdonképpen egy virágzó növény, amelyen cseresznyék teremnek. Minden cseresznye 2-3 magot tartalmaz, ezeket dolgozzák fel a beérést követően. Világszerte körülbelül 60 fajta kávécserje ismert, ám csak háromfajtát termesztenek kifejezetten a magok miatt. A kávébabok színe fajtánként eltérő, s ebből a koffeintartalomra is lehet következtetni. A világos kávészemekben több a koffein, mint a sötétekben.
A gőzölgő fekete nem csupán napindítóként számít „életmentőnek”, hanem előszeretettel fogyasztjuk azt a nap folyamán akkor is, ha szeretnénk újult energiákra lelni. Vannak, akik azt javasolják, hogy reggel nem érdemes kávét inni, ugyanis a reggeli órákban a legmagasabb a szervezetben a kortizol termelésének mértéke, amely a figyelemre is hatással van. Stresszhormon ide vagy oda, mégis sokan indítják a napjukat egy kávéval.
Kávé és macskák? Itt a kapcsolat!
A kávé a Guiness rekordok könyvébe is bekerült, méghozzá a bársonytalpú négylábúak, a macskák kapcsán. Történt ugyanis, hogy a 38 évet élt Creme Puff névre hallgató macskáról kiderült, hogy szalonnát, tojást, brokkolit és tejszínes kávét fogyasztott minden nap. Az érdekesség az a dologban, hogy a becses címet korábban magáénak tudó Granpa Rexs Allen volt, aki hasonló étrendet követett, leginkább azért, mert ugyanaz volt a tulajdonosa.
Mi az a Kávéöv?
A kávé kultúrája egyébként Afrikából indult, méghozzá Jemenből. A kávéövként nevezett terület az Egyenlítő környékén adja a világ kávétermelésnek javát. A Ráktérítő és a Baktérítő között helyezkednek el a legnagyobb kávétermelő országok, így Brazília, Vietnam, Kolumbia és Indonézia.
Az arab eredetű kávé név annyit jelent, mint „a bab bora”, ez pedig hűen tükrözi azt a hozzáállást, amivel a világ fordul a gőzölgő fekete felé. A kávéfogyasztás társasági erejére tökéletes példa, hogy II. Károly angol király 1675-ben betiltotta a kávéfogyasztást, ugyanis attól tartott, hogy a kávéházakban a királyi családról pletykák terjedhetnek az ott kialakuló beszélgetések során.
Akkor most egészséges a kávé vagy sem?
Naponta 2,25 milliárd csészényi kávé fogy a világon naponta. Népszerűségéhez tehát kétség sem férhet. Vannak, akik aromája és ízvilága miatt kedvelik, ám a legtöbben a benne rejlő energiát nyújtó hatással összefüggésben fogyasztják. Jogosan merül tehát fel a kérdés, hogy ami ennyire népszerű, az mennyire egészséges a szervezet számára.
A kávét különféle módokon fogyaszthatjuk, ám abban azt hiszen, egyetérthetünk, hogy a cukor nem szükségszerű velejárója annak. Korántsem mindegy, hogy milyen alapanyagot választunk, és milyen formában visszük be a koffeint. Az instant kávék gyakran már alapvetően tartalmaznak cukrot, ezért jelen esetben csak azt vizsgáljuk, hogy a kávé, mint alapanyag, milyen hatással van az emberi testre.
A koffein egy pszichoaktív vegyület, ami serkenti a szervezetet működését. Javítja a rövidtávú memóriát, serkent bizonyos agyi tevékenységeket. A kávé, ha tej, tejszín nélkül isszuk, akkor körülbelül 2-5 kalória energiát tartalmaz. Ezt dobhatja meg jelentősen a cukor, amivel éppen ennél fogva érdemes óvatosan bánni. Akár 1300 féle antioxidánst is tartalmaz a kávé, s ez független attól, hogy koffeines, vagy koffeinmentes változatot öntünk a csészébe.
A tapasztalatok azt mutatják, hogy a mérsékelt kávéfogyasztás akár 20%-kal csökkentheti a szívproblémák kialakulását. Persze mindennel, ami jó, hajlamosak vagyunk túlzásba esni, s ez a kávé kapcsán sincsen másként. A túlzásba vitt kávéfogyasztás gyakran éppen az ellenkező hatást éri el, sőt, megdobogtathatja a szívet, és izgága viselkedést hozhat maga után, ami viszont már korántsem biztosítja a kívánt élénk, produktív hatást. Vannak, akik kevésbé bírják a koffeint, számukra az alacsonyabb koffeintartalommal bíró Arabica kávé javasolt.
Fogyás kávéval? Csak óvatosan!
A fogyást maguk után hozó alapanyagokra hajlamosak az emberek igencsak ráfüggeni. A kávéval már csak az álmatlanság, a magas vérnyomásra gyakorolt hatás miatt is érdemes mértékletesnek lenni, ugyanakkor hasznos tudni, hogy a kávé tényleg segíthet a feleslegtől való megszabadulásban. Hogy lehetséges ez? A koffein serkenti az idegrendszer működését. Hatására a zsírsejtekből a szír a véráramba kerül, ezzel biztosítva a szervezetnek a megfelelő mennyiségű tápanyagot.
Arabica vagy Robusta?
A kávézás szerelmeseinek bizonyára nem cseng ismeretlenül az Arabica és a Robusta kávéfajta. Leginkább ezekkel találkozni az üzletek polcain. Lássuk, mit tud az egyik, és mit a másik!
Az Arabica annak ellenére a leginkább népszerű kávé világszerte, hogy termesztése nem mondható egyszerűnek. Leginkább 1200 méteres magasságban fekvő hegyvidékek ideálisak a kávéfajtának. Magas vízigénye van a cserjének, ráadásul kártevők is könnyen megtámadhatják. Az Arabica magasabb cukortartalommal rendelkezik, mint a Robusta, ezért egyfajta édesebb, selymesebb ízt ad fogyasztása során. Az enyhén gyümölcsös, csokoládés, karamellás jegyek egyaránt megjelenhetnek benne.
A Robusta cserjék nagyobbra nőnek és magasabb a terméshozamuk. Ellenállók és az alacsonyabb magasságot is jól viselik. Magasabb koffeintartalommal rendelkezik a Robusta kávébab, mint az Arabica, ezért kifejezetten az erős kávé szerelmeseinek javasolt fogyasztása. Ugyanakkor a magasabb koffeintartalom együtt jár az erőteljesebb, fanyarabb ízzel, amit vannak, akik kevésbé kedvelnek. Alapvetően a Robusta és az Arabica keverékéből készült kávék kerülnek a háztartásokba és a kávézókba, hiszen ezek mindkét típus előnyös tulajdonságait magukon viselik.
Az otthoni kávékészítés során a frissen őrölt kávé aromáit éppen úgy élvezhetjük, mint a gyorsan elkészíthető kapszulás kávék előnyeit. Az őrölt kávékból akár a retro jegyeket magukon viselő kotyogóssal is a csészékbe varázsolható a gőzölgő fekete, de a kávépárnák és a hozzájuk alkalmas készülékek is minden korábbinál nagyobb érdeklődésre tartanak számot. Az ízlésednek és igényeidnek megfelelő kávékészítéssel pillanatok alatt elkészül az energiát adó ital, ami világszerte igazi kultuszt tudhat magáénak.