Biztosan gyakran megfordul a fejetekben, hogy bizony a lakásra ráférne egy takarítás…valamiért ez mégsem tartozik a legkellemesebb tevékenységek közé, ám ha egyszer sikerül, akkor a tisztaság érzése felemelő tud lenni. 🙂 Hogy a porszívózás ne nyűg legyen, hanem egy gyors és hatékony művelet, érdemes megfontolni ezt a pár jótanácsot:

 • mielőtt nekifogsz, pakolj el a földről, útból mindent, amit csak lehet
 • a porszívózást hagyd a takarítás végére
 • nézd meg, hogy a porzsák üres vagy tele van
 • kezdd a kanapéval, ággyal, függönnyel, és csak utána térj a padlóra
 • ha mindenhol végeztél, lehet, hogy érdemes a szőnyeget még egyszer kiporszívózni

Ehhez pedig szükséged lesz egy ideális porszívóra is! Összegyűjtöttünk pár hasznos szempontot, amik megkönnyíthetik majd a választást, ha porszívó vásárlásra szánnád el magad.

vacuum-cleaner-1605068_1280

Először is, milyen típusú gépet szeretnénk és mire?

A hazai piacon számos modell közül válogathatunk: lehet álló porszívó, hagyományos porszívó, robotporszívó, morzsaporszívó, és még sorolhatnánk…Természetesen mindegyik más-más célt szolgál.

Mennyi pénzt szánunk rá?

Árfekvés tekintetében igen sokféle opciót találunk: kb. 10-15 ezer Ft-tól akár 500 ezer Ft-ig terjedő skálán lehet ma hazánkban porszívót vásárolni. Az olcsóbb termékekben csupán egy szivacs szolgál szűrőként, így a por nagy részét visszajuttatják a lakásba. 25–40 ezer Ft között már jó minőségű szűrővel ellátott, megbízható gépeket találunk, 40–80 ezer Ft között pedig az erős teljesítmény mellett is halkan dolgozó készülékeket kínálják. 80 ezer Ft felett már tartós gégecsővel és számos kényelmi/okos funkcióval felszerelt porszívókat vehetünk.

 

Hova gyűjti a port?

Jelenleg a kapható porszívók négy csoportba sorolhatók: vízszűrős porszívó (vizes porszívó), többször használható (textil) porzsákos porszívó, porzsák nélküli porszívó, valamint eldobható (papír) porzsákos. Mindegyik típusnak megvan a maga előnyös és hátrányos tulajdonsága is, legyen szó kényelemről, higiéniáról, környezetvédelemről, vagy praktikusságról. A tartályos megoldás azért is jó, mert könnyen tisztítható, nem kell cserélni és a véletlenül felszippantott dolgokat még ki lehet menteni, ugyanakkor ürítése nem túl higiénikus, okozhat egészségügyi problémákat a porra érzékenyek számára. A porzsákot egy laza mozdulattal el lehet távolítani a gépből, kényelmes, de bizonyos időközönként némi kiadást jelent és a régebbi típusokat még nehezebb is beszerezni.

vacuum-cleaner-657719_1280Milyen a szűrőrendszer?

Szintén fontos kritérium, hogy a porszívóban milyen légszűrő található. A jobb minőségű gépekben manapság már csak mikroszálas HEPA-szűrőt használnak, melyek felfogják a 0,3 mikrométernél nagyobb részecskéket. Azonban nem mindegy, hogy ezt milyen hatékonysággal teszik: a HEPA-jelzés után álló számok sokat elárulnak, ugyanis minél nagyobb a szám, annál közelebb járunk a 100%-hoz szűréshez.

HEPA E10 > 85% HEPA H14> 99,995%
HEPA E11 > 95% HEPA U15> 99,9995%
HEPA E12 > 99,5% HEPA U16> 99,99995%
HEPA H13 > 99,95% HEPA U17> 99,999995%
S-CLASS > 99,97%

 

Mekkora a szívóteljesítmény és a fogyasztás?

Ez egyrészt függ a wattoktól, másrészt a porszívó kialakításától. A különböző energiaosztályok és besorolások segíthetnek a döntésben. Korábban az 1000-2500 W közötti érték volt a jellemző, viszont 2014-ben jogszabályban korlátozták a teljesítményt: először 1600 watt volt a maximum érték, míg 2017 szeptemberétől ez a szám már csak 900 watt lehet.

Hol fogom használni a porszívót?

Kisebb lakásban vagy nagyobb területen, mint például irodákban, szállodákban? Porzsákméret, fejszélesség, robusztusság – főleg ezek határozzák meg, hogy a készülék kisebb vagy nagyobb lakás/terület tisztán tartására ideális.

Milyen a feje?

Lehet keskeny vagy széles, gördül vagy siklik, szőnyeghez vagy padlóhoz kialakított és még sorolhatnánk. Akármelyik verzió mellett döntünk, lényeges szempont kiválasztásnál a padló típusa és a lakás mérete.

További hasznos szempontok lehetnek még az alábbiak:

 • szerviz, alkatrészek – alapvetően hosszú távú beruházásnak tűnik a porszívó, ezért nem árt, ha több év múlva is tudunk majd hozzá venni szűrőt, porzsákot. Márkás, hosszú ideje a piacon levő gyártó terméke esetén erre nagyobb esély van.
 • zajszint – hangtalan, csendes porszívó nem igazán létezik, de vannak különbségek a zaj mértékében és jellegében
 • porzsák mérete – ez meghatározza, hogy milyen gyakran kell a porzsákot cserélni, így ebből a szempontból minél nagyobb porzsákkal rendelkező porszívó vásárlása a célszerű
 • hatótávolság – egy nagyobb/terület lakás esetében a hosszú kábel előnyös és szükséges (10-15 m), hogy kényelmesen ki tudjuk porszívózni a területet anélkül, hogy a munka során többször egy-egy másik, közelebb lévő konnektorhoz kellene csatlakoztatni azt
 • a tisztítandó felület típusa (keménypadló, szőnyeg, vagy ezek vegyesen)
 • kényelem – számos beépített funkció állhat a rendelkezésre, hogy megkönnyítsék a használatot (kiegészítő fejek, bolygókerekek, porzsáktelítettség kijelző, többféle parkolóállás)

vacuum-cleaner-268148_1280

Porszívók új generációja – a robotporszívók

Külön kategóriát képviselnek az újgenerációs robotporszívók, amelyek egyetlen gombnyomásra elvégzik helyettünk a munkát, akár a távollétünkben is. A fejlettebb modellek nem csak érzékelőkkel, de kamerákkal is el vannak látva, azért, hogy feltérképezzék a lakást, nem menjenek neki semminek, ráadásul pontosan emlékeznek, merre jártak már. Nagy előnyük, hogy hangtalanul, csendesen dolgoznak és alapos munkát végeznek. Sajnos még nem mindenhova tudnak elérni, így a nehezen elérhető helyeken érdemes havonta egyszer a hagyományos módon is takarítani. Robotporszívók már 30 ezer Ft-tól kaphatók, egyre nagyobb választékban.